Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Τη νύχτα των εκλογών ανοίγουν οι ουρανοί...

Για ολόκληρες χιλιετίες, οι άνθρωποι έστρεφαν το βλέμμα στον ουρανό για να προβλέψουν τα μελλούμενα για τις πόλεις και τις κοινωνίες τους. Στις μέρες μας βέβαια, δεν θα αναζητούσε κανείς πρόβλεψη εκλογικών αποτελεσμάτων στα αστέρια, γιατί έχουμε άλλωστε τα...




exit polls; Αν όμως εκτός των τηλεοπτικών δεκτών και των ψηφοδελτίων κοιτάξουμε και λίγο το ουράνιο στερέωμα, είναι βέβαιο ότι αυτό θα μας αποζημιώσει.

Τη νύχτα της 5ης προς την 6η Μαΐου τον ουρανό μας θα στολίζει το λαμπρότερο φεγγάρι του χρόνου: εκτός από ότι θα έχει πανσέληνο, η Σελήνη θα βρίσκεται στην μικρότερη δυνατή απόσταση από τη Γη. Ο συνδυασμός αυτός θα δώσει την ευκαιρία στους ρομαντικούς, ανήμερα των εκλογών, εφόσον οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, να απολαύσουν ένα πραγματικά «γεμάτο» φεγγάρι. Συγκεκριμένα, στις 03:36 ώρα Γκρίνουιτς (06:36 ώρα Ελλάδος), τα χαράματα της 6ης Μαΐου θα υπάρχει πανσέληνος. Όμως μόλις δύο λεπτά νωρίτερα, στις 03:34 ώρα Γκρίνουιτς (06:34 ώρα Ελλάδος) η τροχιά της Σελήνης θα την φέρει στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη, σε απόσταση μόλις 356.953 χιλιομέτρων.

Την ίδια νύχτα, θα ανοίξουν οι ουρανοί «βρέχοντας» αστέρια. Μια ακόμη βροχή διαττόντων αστέρων για φέτος, οι Ήτα Υδροχοΐδες, κορυφώνονται το ίδιο βράδυ.

Καθώς η Σελήνη ασκεί μόνιμη βαρυτική επίδραση στον πλανήτη μας, κάτι που είναι κυρίως ορατό μέσα από τις παλίρροιες στη Γη, στις 5 - 6 Μαΐου, όταν θα υπάρχει το μεγαλύτερο και πλησιέστερο φεγγάρι του έτους, αναμένεται ένταση του φαινομένου των παλιρροιών, κάτι που θα κρατήσει και τις επόμενες μέρες.

Η επόμενη πανσέληνος του 2012 θα συμβεί στις 4 Ιουνίου.
24h