Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Στα 12,9 δισ. το έλλειμμα του Προϋπολογισμού

Στα 12,919 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού στο ενδεκάμηνο Ιανουάριος - Νοέμβριος 2012, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο ανήλθε σε 1,486 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα των στόχων που προβλέπει ο...


προϋπολογισμός ύψους 15,047 δισ. ευρώ για το έλλειμμα και 3,596 δισ. ευρώ για το πρωτογενές έλλειμμα. Βελτίωση παρατηρείται όχι μόνο σε σχέση με τους στόχους του φετινού προϋπολογισμού αλλά και συγκριτικά με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011. Ειδικότερα, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού και το πρωτογενές έλλειμμα του φετινού Προϋπολογισμού είναι χαμηλότερα κατά 8,579 δισ. ευρώ και 4,471 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό ενδεκάμηνο. Έτσι, το ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 39,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Σε δήλωση για την πορεία του Προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνει ότι: «Η πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, κατά το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους, κρίνεται ικανοποιητική, πολύ καλύτερη από τις προβλέψεις, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση πορεύεται σταθερά, βήμα-βήμα, προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Κι αυτό παρά τη βαθύτερη από τις εκτιμήσεις ύφεση και χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, εκτός αυτών που είχαν προβλεφθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Δημιουργούνται έτσι βάσιμες προσδοκίες για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος το 2012, γεγονός που θα θέσει τις βάσεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, που είναι και ο μεγάλος εθνικός στόχος».

Αναλυτικότερα από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού προκύπτει ότι:

Το ύψος των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 45,793 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,5% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2011, αλλά και μείωση έναντι του επικαιροποιημένου στόχου, κατά 27 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 42,37 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 456 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2012.

Η θετική απόκλιση έναντι του επικαιροποιημένου στόχου οφείλεται κυρίως στις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες εισπράξεις από:

- το φόρο εισοδήματος (κατά 388 εκατ. ευρώ)

- τους φόρους στην περιουσία (κατά 93 εκατ. ευρώ)

- τους φόρους ασφαλίστρων (κατά 62 εκατ. ευρώ)

- τα μη φορολογικά έσοδα (κατά 75 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 11μηνο του 2012 ανήλθαν στα 58,713 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2,154 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 932 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 461 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (171 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για εξόφληση μέρους των παλαιών οφειλών τους (8 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (114 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου).

Οι δαπάνες για τόκους σε καθαρή βάση ανήλθαν σε 11,433 δισ. ευρώ και είναι χαμηλότερες του στόχου κατά 18 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι δαπάνες για πληρωμή προμήθειας εκταμίευσης δανείου στο EFSF παρέμειναν σε 370 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού έως τον Νοέμβριο 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 9,288 δισ. ευρώ ή 13,7%. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 9,5%.