Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

Διπλή ορκωμοσία για τον Ομπάμα

Δύο τελετές ορκωμοσίας θα οργανωθούν για την έναρξη της δεύτερης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ: η πρώτη τελετή θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου στο Λευκό Οίκο και η δεύτερη μια ημέρα μετά μπροστά σε εκατομμύρια Αμερικανούς. Οι δύο τελετές είναι αναγκαίες διότι σύμφωνα με...


το αμερικανικό σύνταγμα, η θητεία του Ομπάμα τελειώνει το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου. Όμως η κανονική τελετή ορκωμοσίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί Κυριακή, έτσι μετατίθεται για την επομένη, την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου μπροστά στο Καπιτώλιο.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα ορκιστεί δύο φορές, μια φορά την Κυριακή και μια την Δευτέρα, επισήμως πια, ανακοίνωσε η επιτροπή που έχει αναλάβει την οργάνωση των τελετών.

Και στην αρχή της πρώτης του θητείας το 2009, ο αμερικανός πρόεδρος είχε ορκιστεί δύο φορές επειδή ο Τζον Ρόμπερτς πρώτος δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε μπερδέψει τα λόγια του όρκου που επαναλάμβανε ο Ομπάμα στο Καπιτώλιο. Ο δικαστής Ρόμπερτς αναγκάστηκε να μεταβεί αμέσως μετά στο Λευκό Οίκο για να επαναληφθεί η διαδικασία, χωρίς λάθη αυτήν την φορά.

Η επίσημη τελετή της 21ης Ιανουαρίου έχει μικρότερη ιστορική σημασία από αυτήν της πρώτης θητείας όταν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου της χώρας.

Στην τελετή αυτή τη φορά αναμένεται να παραστούν οι τέσσερις εν ζωή πρόεδροι των ΗΠΑ: Τζίμι Κάρτερ, Τζορτζ Μπους πρεσβύτερος, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους νεότερος.