Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Για «υποδοχή σε έναν παλιό φίλο» κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Μόναχο και η αλλαγή στάσης της βαυαρικής ηγεσίας έναντι της Ελλάδας καλύπτονται διεξοδικά από....


το σύνολο του γερμανικού Τύπου. Η Suddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «υποδοχή όπως σε έναν παλιό φίλο» και αναφέρεται στον σεβασμό που εξέφρασε ο Βαυαρός Πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας. Περιγράφει ότι το χθεσινοβραδινό μενού περιελάμβανε ως επιδόρπιο στρούντελ μήλου με ελληνικό γιαούρτι, αλλά και μια στροφή - έκπληξη του κ. Ζεεχόφερ, ο οποίος «από οξύς κατήγορος έγινε εταίρος πρόθυμος να βοηθήσει». Σύμφωνα δε με πληροφορίες της εφημερίδας, ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ο οποίος είχε ζητήσει την αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για παραδειγματισμό, δεν είχε προσκληθεί στο δείπνο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εφημερίδα της Βαυαρίας, Muenchner Merkur, αναφέρεται σε «επίσημη επίσκεψη στην χαμένη νεανική φιλία» και περιγράφει την συνάντηση ως «θερμή, παρά το κρύο». Μεταφέρει ότι στο δείπνο ο κ. Ζεεχόφερ προσέφερε στους καλεσμένους του Metaxa πέντε αστέρων και ότι η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο πολιτικών καθάρισε απολύτως. «Έξοδος από το ευρώ; Οξείες επιθέσεις; Υπήρχαν αυτά κάποτε; Κοιτάζουμε μόνο προς το μέλλον», προσθέτει η εφημερίδα και τονίζει ότι ο προσκεκλημένος (ενν. τον κ. Σαμαρά) έπεισε την πεισματάρα Βαυαρία, με τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στην Ελλάδα. Στο άρθρο γίνεται δε ειδική αναφορά στην αντίδραση του Βαυαρού Πρωθυπουργού, όταν πληροφορήθηκε την άμεση αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στην Ελλάδα: «Αμέσως;», ρώτησε. «Τώρα», απάντησε ο Πρωθυπουργός, για να δηλώσει ο κ. Ζεεχόφερ εντυπωσιασμένος, καθώς στην Γερμανία αυτό θα συμβεί σταδιακά ως το 2035.

Στην γερμανική υπηρεσία του Πρακτορείου Reuters, ο τίτλος του τηλεγραφήματος είναι: «η Βαυαρία υπόσχεται βοήθεια αντί για υποδαύλιση» και αναφέρεται ότι η Βαυαρία, έπειτα από μήνες κριτικής, θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, με λόγια και με έργα, προκειμένου να σταθεί και πάλι στα πόδια της.