Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Σύγχρονη μάστιγα η παιδική εργασία

Εικόνες φρίκης αντίκρισαν χθες οι ακτιβιστές της οργάνωσης «Global March against Child Labour», ένα παγκόσμιο δίκτυο που μάχεται κατά της παιδικής εργασίας, όταν εισέβαλαν σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο Νέο Δελχί. Δεκατέσσερα παιδάκια...


κάποια μικρότερα των 8 ετών-, μακριά από τους γονείς τους ζούσαν σε απάνθρωπες συνθήκες μέσα σε μικροσκοπικά κελιά. Αδυνατισμένα και εξαντλημένα, αναγκάζονταν να εργαστούν επί 19 ώρες την ημέρα, κατασκευάζοντας χριστουγεννιάτικα στολίδια με προορισμό τις ΗΠΑ και τις άλλες αγορές της Δύσης.

«Η παιδική εργασία είναι η δουλεία της εποχής μας», γράφει ο Guardian σε ειδικό αφιέρωμα για τη μάστιγα της καταναγκαστικής εργασίας που πλήττει εκατομμύρια παιδιά ενός κατώτερου θεού σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας 215.000.000 παιδιά ηλικίας 5 ως 17 ετών σε ολόκληρο τον κόσμο «είναι παγιδευμένα» στην παιδική εργασία, αριθμός που, παρά τις προσπάθειες, μειώνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Υπολογίζεται ότι ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και τη σωματική του υγεία, ενώ χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.

Στο Μάλι, λόγου χάρη, αγόρια 7 και 8 ετών εργάζονται στα ορυχεία χρυσού, σε τούνελ, 30 μέτρα κάτω από τη γη, ενώ στο Κονγκό συνομήλικα παιδάκια εξορύσσουν μέταλλα που χρησιμοποιούνται στα κινητά τελευταίας τεχνολογίας. Παγκοσμίως, τουλάχιστον, 2.000.000 παιδιά απασχολούνται σε μικρής κλίμακας ορυχεία, ενώ άλλα 30.000.000 στην πλειοψηφία τους κορίτσια εργάζονται ως υπηρέτριες ατέλειωτες ώρες με ελάχιστα χρήματα και υφίστανται κάθε είδους κακοποίηση.