Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΕΕ: Συμμαχία για την προστασία των παιδιών

Παγκόσμια συμμαχία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο δρομολογούν η ΕΕ, τα κράτη μέλη της και άλλες 21 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Την πρωτοβουλία η οποία θα παρουσιαστεί αύριο σε....


διεθνή διάσκεψη στις Βρυξέλλες ανέλαβαν από κοινού η επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρεμ και ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, ενώ σκοπός της είναι να συνενώσει τις προσπάθειες των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων σε όλο τον κόσμο με σκοπό την καλύτερη ταυτοποίηση και υποστήριξη των θυμάτων, καθώς και τη δίωξη των δραστών.

Οι χώρες της συμμαχίας αναλαμβάνουν τη δέσμευση να υλοποιήσουν μια σειρά πολιτικών στόχων και επιδιώξεων. Η αύξηση της διεθνούς συνεργασίας θα συμβάλει ώστε να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο.

Εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο εικόνες παιδιών που υποβάλλονται σε σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση βρίσκονται σήμερα στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), 50.000 νέες εικόνες κακοποίησης παιδιών μεταφορτώνονται στο Διαδίκτυο κάθε χρόνο.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, καμία χώρα δεν μπορεί να καταπολεμήσει μόνη της αυτό το φρικτό φαινόμενο, καθώς τα εγκληματικά κυκλώματα που βρίσκονται πίσω του δεν γνωρίζουν σύνορα και εκμεταλλεύονται την έλλειψη αλληλοενημέρωσης και τα νομικά κενά που υπάρχουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διερεύνηση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο και για τον καλύτερο εντοπισμό και τη δίωξη των δραστών.

Στην αυριανή διάσκεψη για τη δρομολόγηση της πρωτοβουλίας που θα γίνει υπό την αιγίδα της βασίλισσας Πάολας του Βελγίου, οι συμμετέχουσες χώρες θα αναλάβουν πολιτικές δεσμεύσεις για την υλοποίηση μιας σειράς στόχων, όπως η εντατικοποίηση των προσπαθειών για τον εντοπισμό των θυμάτων και τη μέριμνα ώστε να τους παρέχεται η αναγκαία συνδρομή, στήριξη και προστασία, η εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη διερεύνηση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο και για τον εντοπισμό και τη δίωξη των δραστών.

Προβλέπει επίσης η ευαισθητοποίηση των παιδιών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής φωτογραφιών από τα ίδια τα παιδιά, καθώς και για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι παιδεραστές για να τα προσεγγίσουν («grooming»), καθώς και ο περιορισμός του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο, καθώς και της εκ νέου θυματοποίησης παιδιών.

Προτείνεται περαιτέρω, οι χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία να επιλέγουν τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να λάβουν σε εθνικό επίπεδο για την επίτευξη των εν λόγω στόχων και να υποβάλλουν τακτικά σχετικές εκθέσεις.