Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

«Πώς καταπολεμήσαμε τη λαθρομετανάστευση»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών αναφέρονται οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν για να μειωθεί η λαθρομετανάστευση στο λιμάνι αλλά και να...


αναπτυχθεί η περιοχή. Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Νότιου (Νέου) Λιμένα ο Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ επικέντρωσε τις προσπάθειες του στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης προσφύγων και λαθρομεταναστών και την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό επένδυσε και διαμόρφωσε τη χωροδιάταξη της λιμενικής εγκατάστασης, συνδέοντας άρρηκτα τις λιμενικές δραστηριότητες με τους ελέγχους ασφαλείας επιβατών και οχημάτων.

Η δραματική μείωση του αριθμού επιστρεφομένων λαθρομεταναστών επετεύχθη με την αποκατάσταση διακριτών ρόλων και ευθυνών των εμπλεκομένων υπηρεσιών, αλλά κυρίως την άριστη συνεργασία του (ΕΛ.ΑΣ.-Κ.Λ.Π.-Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ).

Ο εξωτερικός χώρος του Λιμένα (Ακτή Δυμαίων) με εποπτική ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ., η ενδιάμεση ελεύθερη λιμενική ζώνη με αποτρεπτική αστυνόμευση από τις δυνάμεις του Κεντρικού Λιμεναρχείου και οι χώροι ελεγχόμενης πρόσβασης του Κώδικα Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (I.S.P.S.) που ελέγχονται από τον Οργανισμό σε συνέργεια με ιδιωτική εταιρείας ασφάλειας (security) και με υποστηρικτική εποπτεία ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος (ΚΕΑ) αποτελούν τον κατάλληλο συνδυασμό δράσης για την ασφάλεια του Λιμένα.

Τα εισερχόμενα για επιβίβαση οχήματα κατευθύνονται μέσω ενός σημείου προελέγχου στην πύλη εισόδου με οκτώ λωρίδες ελέγχου. Ο πλήρης και ολοκληρωμένος φυσικός έλεγχος των οχημάτων συνιστά προϋπόθεση της αδείας εισόδου στους προκαθορισμένους χώρους στάθμευσης των προβλητών (χώρος ISPS).

Τα οχήματα υπόκεινται σε επανέλεγχο από τρεις εναλλασσόμενες κυνοτεχνικές ομάδες βιοανίσχευσης (Κ9).
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο διάστημα από 11 Ιουλίου 2011 έως 30 Σεπτεμβρίου 2012 ελέγχθηκαν 113.124 φορτηγά. Σε περίπου 1.600 από αυτά εντοπίσθηκαν 2.800 λαθρομετανάστες που παρελήφθησαν από τις αρμόδιες αρχές καταστολής (ΚΕΑ-Ασφάλεια Κ.Λ.Π.).

-Το 60% εντοπίσθηκαν κρυμμένοι σε εξωτερικά μέρη των οχημάτων και 40% εντός των φορτίων.

-Το 8% εντοπίσθηκαν σε επαγγελματικά διαμορφωμένες κρύπτες.

-Το 41% εντοπίσθηκαν κατά τον επανέλεγχο των κυνοτεχνικών ομάδων (σκύλος Κ9).

Πρέπει να τονισθεί ότι ο Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ σε συνεργασία με το Κ.Λ.Π. οργάνωσε και υλοποιεί αποτελεσματικά ένα καινοτόμο σύστημα ασφάλειας, το οποίο κατατάσσει το λιμάνι των Πατρών ως ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια της θαλάσσιας αρτηρίας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης».

Πηγή: thebest.gr