Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Απειλή για τα έμβρυα το κάπνισμα του πατέρα

Οι μέλλοντες πατέρες πρέπει να σταματήσουν να καπνίζουν σε χώρους όπου βρίσκεται η έγκυος σύντροφός τους, εάν θέλουν να προστατεύσουν το μωρό που περιμένουν από τη....


θνησιγένεια και τις γενετικές ανωμαλίες, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες. Εξετάζοντας 19 προγενέστερες, διεθνείς μελέτες, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν μια έγκυος γίνεται παθητική καπνίστρια εξαιτίας του συντρόφου της, αυξάνεται κατά 23% ο κίνδυνος να γεννηθεί το μωρό της νεκρό – και κατά 13% ο κίνδυνος να γεννηθεί με κάποια γενετική ανωμαλία.

Την μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, οι οποίες ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα ερευνών από Βόρειο Αμερική, Νότιο Αμερική, Ασία και Ευρώπη.

Όλες οι μελέτες είχαν διεξαχθεί σε μη καπνίστριες εγκύους, οι οποίες γίνονταν παθητικές καπνίστριες λόγω του συντρόφου τους ή λόγω των συναδέλφων τους που κάπνιζαν στη δουλειά.

Τα συνδυασμένα στοιχεία δείχνουν πως η έκθεση στον καπνό από μόλις 10 τσιγάρα την ημέρα είναι αρκετή για να αρχίσουν να αυξάνονται οι κίνδυνοι για αγέννητα μωρά.

Τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος κάποιας συγκεκριμένης γενετικής ανωμαλίας, αλλά γενικώς όλων.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι έγκυοι που καπνίζουν εκθέτουν το μωρό τους σε αυξημένο κίνδυνο να γεννηθεί με χαμηλό σωματικό βάρος ή πρόωρα, καθώς και να πάσχει από γενετικές ανωμαλίες, όπως το λαγόχειλο (χειλεοσχιστία) και καρδιολογικά προβλήματα.

Η παρούσα μελέτη, που θα δημοσιευθεί στο τεύχος Απριλίου της επιθεωρήσεως «Pediatrics», δείχνει πως και το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου επικίνδυνο.