Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

«Παγωμένη» μέθοδος εξολοθρεύει τον καρκίνο του μαστού

Το νυστέρι ίσως σύντομα να αποτελέσει παρελθόν για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού, χάρη σε μια νέα τεχνική που εξολοθρεύει τους όγκους…


παγώνοντάς τους. Με χρήση «κατεψυγμένης» βελόνας. Μια «κατεψυγμένη» βελόνα – η οποία έχει ψυχθεί στους -170 βαθμούς Κελσίου με χρήση υγρού αζώτου - εισάγεται επανειλημμένα στους καρκινικούς όγκους του μαστού και τους μετατρέπει σε μπάλες από πάγο, προτού αποψυχθούν και καταστραφούν.

Η διαδικασία δεν απαιτεί αναισθησία και ολοκληρώνεται μέσα σε 15 λεπτά. Μπορεί να αποτελέσει καλύτερη εναλλακτική σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της χειρουργικής επέμβασης η οποία απαιτεί παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο ως και για μία εβδομάδα ενώ είναι πιθανό να αφήσει και ουλές στον μαστό.

Στο πλαίσιο της νέας μεθόδου χρησιμοποιείται μια βελόνα η οποία έχει θερμοκρασία -170 βαθμών Κελσίου Credit:Ice Cure Medical

Δοκιμή σε 30 ασθενείς

Η καινούργια τεχνική η οποία αναπτύχθηκε από ειδικούς της εταιρείας IceCure Medical με έδρα στο Ισραήλ δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε τριάντα ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Ο χειρουργός μπορεί να ελέγξει το μέγεθος της παγωμένης μπάλας που δημιουργεί με τη βελόνα ώστε να διασφαλίσει ότι έχει καταφέρει να παγώσει ολόκληρο τον όγκο στο πλαίσιο της διαδικασίας που ονομάζεται κρυοκαυτηριασμός.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της νέας τεχνικής αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καρκινικούς όγκους με μέγεθος ως και μιας μπάλας του γκολφ.

Εξάλειψη του πόνου

«Εχουν γίνει προσπάθειες και στο παρελθόν να χρησιμοποιήσουμε τη θερμότητα για την καταστροφή καρκινικών κυττάρων όπως αυτά του μαστού. Ωστόσο η εφαρμογή θερμότητας μπορεί να είναι άκρως επώδυνη με δεδομένο ότι το ανθρώπινο σώμα είναι πολύ ευαίσθητο στη θερμότητα» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της IceCure Χέζι Χίμελφαρμπ στην εφημερίδα «Τhe Sunday Telegraph» και προσέθεσε: «Το κρύο δρα όπως η αναισθησία και έτσι οι ασθενείς αισθάνονται ελάχιστο ή και καθόλου πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ή μετά από αυτήν».

Σύμφωνα με τον κύριο Χίμελφαρμπ η νέα μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί στο ιατρείο καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική και πολύ γρήγορη.

Προς ευρωπαϊκή έγκριση το 2013

Η συσκευή που ανέπτυξε η IceCure έχει ήδη λάβει έγκριση κυκλοφορίας στις ΗΠΑ και η κατασκευάστρια εταιρεία της ελπίζει ότι θα λάβει αντίστοιχη ευρωπαϊκή έγκριση το ερχόμενο έτος.

Σημειώνεται ότι ο κρυοκαυτηριασμός μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να είναι αποτελεσματικός ενάντια σε διαφορετικές μορφές καρκίνου όπως του νεφρού, του προστάτη και του ήπατος.