Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Η μεγάλη μέρα...

Στις κάλπες καλούνται την Κυριακή 9.835.007 πολίτες, εκ των οποίων τα 5.076.727 είναι γυναίκες και τα 4.758.280 άντρες. Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 19.00. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Απαραίτητο έγγραφο για την ψηφοφορία των εκλογέων είναι η αστυνομική ταυτότητα ή προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριο ή η άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Επίσης, για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του, ακόμη και αν αυτό έχει εκδοθεί από την οικεία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πριν από τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία.

Το 2,5% του εκλογικού σώματος είναι νέοι εκλογείς οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Οι διπλοεγγεγραμμένοι είναι 12.475. Κατά την ψηφοφορία, ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας υπογράφει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνει ότι, έλαβε γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος και ότι δεν ψήφισε ούτε προτίθεται να ψηφίσει σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.

Οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 116.941 και θα ψηφίσουν βάσει ειδικών καταλόγων σε τμήματα του τόπου διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει εγκαίρως σχετική αίτηση και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Για να μάθετε πού ψηφίζετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών ή να τηλεφωνήσετε στο 1564.