Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Έβαλαν μικροτσίπ σε ψάρια του Νέστου!

Ειδικά μικροτσίπ τοποθετήθηκαν σε ψάρια του ποταμού Νέστου, από επιστήμονες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας στη Νέα Πέραμο της Καβάλας, με σκοπό να καταγραφεί η μεταναστευτική τους πορεία προκειμένου έτσι να διευκολύνει το ταξίδι τους ανοίγοντας νέους υδάτινους δρόμους. Την πρωτοποριακή αυτή έρευνα εκπόνησαν και επέβλεψαν...


επιστήμονες του ΙΝ.ΑΛ.Ε. με επικεφαλής το βιολόγο - ιχθυολόγο Δρ. Μάνο Κουτράκη και τους συνεργάτες του Α. Σαπουνίδη, Ν. Καμίδη και Δ. Λαχουβάρη.

Στη σχετική μελέτη που εκπονήθηκε τονίζεται ότι η αδυναμία μετακίνησης των πληθυσμών των διαφόρων ειδών ιχθυοπανίδας λόγω της ύπαρξης φραγμάτων και άλλων τεχνικών ή φυσικών εμποδίων που υπάρχουν κατά μήκος του ποταμού Νέστου και των παραπόταμών του μπορεί να επιλυθεί εν μέρει με την κατασκευή σκαλών ψαριών, παρακαμπτήριων καναλιών ή άλλων συστημάτων μεταφοράς των ψαριών. Ο σχεδιασμός της κατασκευής αυτών των συστημάτων πρέπει να γίνει με βάση ορισμένων πτυχών όπως της συμπεριφοράς των μεταναστευτικών ψαριών και της ταχύτητας με την οποία κολυμπούν.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής τη έρευνας τοποθετήθηκαν πιλοτικά μικροτσίπ σε ψάρια που άνηκαν σε είδη που υπάρχουν σε αφθονία στην ιχθυοπανίδα του Νέστου προκειμένου έτσι να είναι δυνατή η μελέτη της μετακίνησης των ψαριών. Συνολικά τοποθετήθηκαν 250 τσιπάκια σε ψάρια μερικά από τα οποία συνέλεξαν ξανά οι ερευνητές λαμβάνοντας χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες.