Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

AIDS: Με ποια συμπτώματα πρέπει να ανησυχήσετε

Ξεκινώντας αυτό το όχι ευχάριστο αλλά αναγκαίο άρθρο ας τονίσουμε τη σημασία της πρόληψης και της όσο γίνεται πιο σωστής επιλογής ερωτικού συντρόφου. Αν πάλι δεν καταφέρουμε να είμαστε απόλυτε συνεπείς ως προς αυτά- εμείς ή οι άλλοι καλό είναι να επιπιστήσουμε την προσοχή μας σε ορισμένα 'καμπανάκια' που χτυπάει ο...


οργανισμός μας. Πολλά σημάδια της νόσου θυμίζουν ακόμη και καθημερινές ασθένειες που λίγο πολύ έχουμε περάσει όλοι, όπως η γρίπη. Ωστόσο πριν αποφανθεί κανείς ότι πάσχει από Aids θα πρέπει να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Δείτε ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα και πως εξελίσσονται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τη στιγμή της διάγνωσης του ιού HIV (δηλαδή όταν γίνει κανείς οροθετικός), μέχρι να νοσήσει, συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα. Η εκδήλωση της νόσου ωστόσο από άτομο σε άτομο δεν είναι η ίδια . Οι περισσότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα ακόμη και αν νοσούν. Ορισμένες φορές πάλι η οξεία λοίμωξη από τον HIV εμφανίζει συμπτώματα λοιμώδους μονοπυρήνωσης, γρίπης ή κάποιας ιογενούς πάθησης.

Μερικά από τα πιθανά συμπτώματα (που μπορούν να διαρκέσουν από μερικές ημέρες έως ένα μήνα και μετά να υποχωρήσουν) είναι:

Διογκωμένοι λεμφαδένες
Μειωμένη όρεξη
Μυϊκή δυσκαμψία ή άλγος
Αίσθημα κόπωσης ή κακουχία
Πυρετός
Πονόλαιμος
Έλκη στη στοματική κοιλότητα και στον οισοφάγο
Κεφαλαλγία έντονη
Εξάνθημα στο δέρμα- Ακμή ή μολύνσεις των νυχιών των κάτω άκρων

Στο διάστημα που ο ασθενής δεν παρουσιάζει κανένα ύποπτο σημάδι ονομάζεται ασυμπτωματικός και μόνο ειδικές αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να το δείξουν ότι κάποιος είναι φορέας του ιού. Το στάδιο αυτό μπορεί να διαρκέσει από ένα έως και 10 χρόνια. όγω του ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την πρωτολοίμωξη ή την οξεία HIV λοίμωξη, τα συμπτώματα δεν είναι αξιόπιστος τρόπος για την διάγνωση της HIV λοίμωξης. Ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει μολυνθεί, είναι να κάνει ένα τεστ αντισωμάτων HIV, αν και το τέστ αντισωμάτων αποδίδει αποτελέσματα μόνο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του μολυσμένου ατόμου αναπτύξει αντισώματα στον HIV. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ της μόλυνσης και της ανάπτυξης αντισωμάτων, τα τεστ αντισωμάτων έναντι του ιού είναι άχρηστα, διότι βγαίνουν αρνητικά.

Απευθυνθείτε άμεσα, αν έχετε την παραμικρή υποψία για τον ιό, στον γιατρό σας ή στα ειδικά κέντρα διάγνωσης ανά την Ελλάδα. Καλέστε την γραμμή AIDS (Τηλ. 2107222222, Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-21:00) για περισσότερες πληροφορίες.