Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Χωρίς δεύτερη θητεία ο Μάριο Μόντι

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης χρονιάς επειδή είναι ισόβιος γερουσιαστής, αλλά μπορεί να συμμετάσχει στο σχηματισμό κυβέρνησης στη συνέχεια, δήλωσε χθες...


Πέμπτη ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Τα σχόλια του αρχηγού του κράτους προσθέτουν ένα ακόμη στοιχείο σε μια περίπλοκη υπόθεση, καθώς αυξάνονταν οι εικασίες ότι ο Μόντι, ένας τεχνοκράτης και πρώην επίτροπος της Ε.Ε., μπορεί να πειστεί να συμμετάσχει πριν από τις εκλογές σ' ένα κεντρώο συνασπισμό.

Ο Ναπολιτάνο δήλωσε σε μια επίσκεψή του στο Παρίσι ότι η θέση του Μόντι ως ισόβιου γερουσιαστή, ένας τίτλος που του απονεμήθηκε πέρσι λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός, σημαίνει ότι δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο.

«Ο Μόντι είναι ισόβιος γερουσιαστής, δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο επειδή είναι ήδη κοινοβουλευτικός. Δεν είναι ιδιώτης εδώ και λίγο καιρό, έστω κι αν μερικές φορές αυτό λησμονείται», δήλωσε ο Ναπολιτάνο προς δημοσιογράφους και οι επισημάνσεις του μεταδόθηκαν από την ιταλική τηλεόραση.

Πολλά μέλη του επιχειρηματικού κατεστημένου της Ιταλίας θα ήθελαν να δουν τον Μόντι να υπηρετεί μια δεύτερη πρωθυπουργική θητεία μετά τις εκλογές και ο ίδιος ο Μόντι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα είναι διαθέσιμος αν δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Ο Ναπολιτάνο δήλωσε πως ο Μόντι έχει γραφείο στη Γερουσία στη Ρώμη «όπου θα μπορέσει να δεχθεί, μετά τις εκλογές, οποιονδήποτε θελήσει να ζητήσει μια γνώμη, μια συμβολή ή μια δέσμευση».

Ο Μόντι δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, όμως διατυπώνονται εικασίες ότι μπορεί να ταχθεί υπέρ ενός κεντρώου σχηματισμού, όπως το κίνημα που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο της Ferrari Λούκα Κορντέρο ντι Μοντετσέμολο. Ωστόσο οι παρατηρήσεις του αρχηγού του κράτους φαίνεται πως αποκλείουν οριστικά οποιαδήποτε άμεση ανάμιξή του στην προεκλογική εκστρατεία.