Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις νέες διατάξεις

Δεν θίγονται μόνο όσοι ασφαλισμένοι έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως 31 Δεκεμβρίου 2012. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον «Βήμα της Κυριακής», δεν θίγονται από την αύξηση των ορίων ηλικίας:
Α. Όσοι έχουν....


θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως τις 31.12.2012. Θεμελιωμένο δικαίωμα: όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται).

Παράδειγμα δικαιώματος που θεμελιώθηκε: Ασφαλισμένος του ΙΚΑ που ως 31.12.2010 είχε συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης και το 58ο έτος της ηλικίας του. Ο ασφαλισμένος αυτός έχει ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το έτος 2012 και μπορεί να το ασκήσει υποβάλλοντας αίτηση συνταξιοδότησης όποτε ο ίδιος επιθυμεί. Δεν επηρεάζεται από την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Β. Όσοι έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως 31.12.2012.

Κατοχυρωμένο δικαίωμα: Όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει συγκεκριμένο, κατά περίπτωση, χρόνο ασφάλισης, με βάση τον οποίο «κλειδώνει» ορισμένο συνδυασμό απαιτουμένου χρόνου ασφάλισης και απαιτουμένου ορίου ηλικίας, προκειμένου να λάβει σύνταξης γήρατος.

Τα ποσοστά αναπηρίας

Γ. Συγκεκριμένες κατηγορίες αναπήρων, όπως τυφλοί και από τα δύο μάτια, παραπληγικοί/τετραπληγικοί, πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αιμορροφιλικοί κ.α. με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%: αυτοί συνεχίζουν να συνταξιοδοτήσουν με ευνοϊκές προϋποθέσεις, ήτοι με 15 έτη ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας.

Δ. Οι γονείς και οι σύζυγοι αναπήρων: Συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας.

Ε. Οι μητέρες ανικάνων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών, καθώς και οι χήροι πατέρες ανικάνων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών: Συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 5.500 ημερών ασφάλισης και του 50ου ή 55ου έτους της ηλικίας.

Σε καθεστώς εφεδρείας

ΣΤ. Όσοι ασφαλισμένοι των φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας-δημόσιοι υπάλληλοι-έχουν ενταχθεί στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας του Ν.4024/2011.

Ζ. Οι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ.