Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

Άκαρπη η συνάντηση Μέρκελ - Κάμερον

Κανένα κοινό σημείο δεν βρέθηκε τελικά στην συνάντηση μεταξύ της Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ και του Ντέιβιντ Καμερον για το ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ. Όπως φαίνεται παραμένει η απειλή του Ντέιβιντ Κάμερον να ασκήσει βέτο για το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής εάν...


ληφθεί απόφαση «που δεν είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας», μετά την ντροπιαστική ανταρσία στο βρετανικό Κοινοβούλιο και την υπερψήφιση μη δεσμευτικής πρότασης να επιδιωχθεί μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Κύκλοι του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου ανέφεραν, σύμφωνα με το Spiegel, πως η ατμόσφαιρα στη συνάντηση στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν καλή αλλά, στην πράξη, άκαρπη. Στην ατζέντα της συνάντησης δεν βρισκόταν μόνο το ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ αλλά και τα βήματα προς στενότερη ευρωπαϊκή οικονομική ενοποίηση.

Το τι διαμείφθηκε μεταξύ των δύο ηγετών δεν έγινε γνωστό. Στις δηλώσεις του πάντως, ο Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε ότι απορρίπτει αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος σε μία περίοδο που πρέπε να κάνουμε δύσκολες επιλογές, όχι μόνο στη Βρετανία αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία στα δημοσιονομικά μας» ανέφερε ο Κάμερον. Επανέλαβε ότι «καλύτερη θα ήταν μείωση [του προϋπολογισμού των «27»], ή στην χειρότερη περίπτωση πάγωμά του».

Από την πλευρά της, η Μέρκελ αναγνώρισε -και υπενθύμισε- ότι «κάθε Ευρωπαίος ηγέτης πρέπει να κάνει κάτι που θα στέκεται ενώπιον του δικαστηρίου της κοινής γνώμης στη χώρα του».