Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Το νέο φορολογικό διχάζει την κυβέρνηση

Σκόπελο για την κυβέρνηση φαίνεται να αποτελεί το νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο προβλέπει -μεταξύ άλλων- την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, ρύθμιση που έχει προκαλέσει την αντίδραση των δύο κυβερνητικών εταίρων, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Μετά την...


έντονη διαμαρτυρία των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για "ηρώδειο λογική", ενώ από την ΔΗΜΑΡ προτείνουν εναλλακτικές λύσεις, όπως η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης όσων έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με το "Έθνος", το θέμα τέθηκε από τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, όπου ζητήθηκε να υπάρξει διεξοδική συζήτηση και να αξιοποιηθεί ο χρόνος μέχρι τον Ιανουάριο, προκειμένου να γίνουν αλλαγές.

Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, παραμένει αμετακίνητο, με τον εμπνευστή της ρύθμισης Π. Τσακλόγλου να υπεραμύνεται της επιλογής του.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, ο κ. Τσακλόγλου ρώτησε: "Οι φτωχοί με ένα παιδί αξίζουν τη βοήθειά μας;" για να λάβει την απάντηση από δημοσιογράφους: "Όλοι την αξίζουν".

Ο κ. Τσακλόγλου συνέχισε:

"Καλά, ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν είμαστε σε μία οικονομία, η οποία βρίσκεται με πάρα πολλούς πόρους που πρέπει να πετύχει πάρα πολλά πράγματα. Άρα νομίζω ότι το σημαντικότερο από όλα είναι οι πόροι αυτοί να κατευθυνθούν εκεί όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες.

Αυτή τη στιγμή με τις απαλλαγές για παιδιά οι οποίες δινόταν, εκείνοι οι οποίοι ωφελούνταν ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν καταθέσει φορολογική δήλωση και ήταν από ένα σημείο και πάνω. Δεν είναι οι πλέον αναξιοπαθούντες της κοινωνίας. Το δεύτερο είναι το ότι τα επιδόματα τα οποία δινόταν μέχρι στιγμής, τα οικογενειακά, δεν ήταν συνάρτηση των αναγκών, ήταν απλώς πολυτεκνικά επιδόματα.

Οι πολύτεκνοι οι οποίοι είναι πτωχοί θα λάβουν και τώρα επιδόματα και μάλιστα πολύ υψηλά. Οι πολύτεκνοι όμως οι οποίοι βρίσκονται στο πιο πάνω μέρος της κατανομής, πράγματι αυτοί δε θα ωφεληθούν. Εκείνοι οι οποίοι θα ωφεληθούν και μάλιστα πάρα πολύ είναι νοικοκυριά με ένα ή δύο παιδιά και ενδεχομένως και με τρία ακόμα, που βρίσκονται στο πολύ κάτω μέρος της κατανομής".

Οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ωστόσο αφορούν και άλλες διατάξεις του υπό κατάθεση στη Βουλή φορολογικού νόμου. Γι' αυτό και αμφότεροι συγκάλεσαν την Τετάρτη συσκέψεις των κομματικών τους επιτελείων για να καταλήξουν σε συγκεκριμένο πλάνο προτάσεων.