Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ισόβια σε ποιητή γιατί επέκρινε τον πρίγκιπα του Κατάρ

Ο ποιητής Μουχάμαντ Ιμπν αλ Ντιμπ αλ Αζάμι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για υποκίνηση εξέγερσης και δυσφήμιση του πρίγκιπα διαδόχου καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο του Κατάρ σε ισόβια κάθειρξη. Η ποινή που του επιβλήθηκε προκάλεσε την κατακραυγή....


οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς η χώρα είχε υποστηρίξει τις αντικυβερνητικές εξεγέρσεις σε άλλες χώρες που έγιναν γνωστές με την ονομασία Αραβική Άνοιξη.

Στους στίχους του, για τους οποίους κατηγορήθηκε, ο εξυμνούσε τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης που οδήγησαν στην ανατροπή τεσσάρων δυναστών, συχνά με τη στήριξη του Κατάρ. Ταυτόχρονα όμως επέκρινε και την απόλυτη μοναρχία στη χώρα του, κάνοντας λόγο για «σεΐχηδες που παίζουν playstation».

Ο συνήγορός του και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νατζίμπ αλ Ναΐμι, είπε ότι σκοπεύει να καταθέσει έφεση κατά της απόφασης η οποία εκδόθηκε μετά από έξι συνεδριάσεις του δικαστηρίου, οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν κεκλεισμένων των θυρών.

Ο αλ Ναΐμι είπε ότι μάταια εξέφραζε τις επιφυλάξεις του για τη σύνθεση του δικαστηρίου με το σκεπτικό ότι ο πρόεδρος του, ένας Σουδανός, ήταν ταυτόχρονα και ανακριτής στην υπόθεση του ποιητή. Επίσης, με βάση τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί (δυσφήμιση του πρίγκιπα διαδόχου, υποκίνηση εξέγερσης και προσβολή του συντάγματος) η ανώτατη ποινή που μπορούσε να του επιβληθεί ήταν 5ετής φυλάκιση καθώς τα ισόβια εφαρμόζονται μόνο στην περίπτωση απόπειρας πραξικοπήματος.

Από τη φυλακή όπου κρατείται εδώ και έναν χρόνο χωρίς να του επιτρέπονται επισκέψεις ο 36χρονος αλ Αζάμι δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι πιστεύει πως ο εμίρης Χάμαντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι είναι «καλός άνθρωπος και μάλλον αγνοεί τα βάσανά του».

«Νομίζω ότι δεν ξέρει ότι μ' έχουν εδώ επί ένα χρόνο, ότι με έχουν στην απομόνωση. Αν το ήξερε, θα ήμουν ελεύθερος», είπε, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες της χώρας στο παρελθόν στήριξαν την ιδέα μιας πιο ανοιχτής κοινωνίας και επέτρεψαν τη λειτουργία του τηλεοπτικού καναλιού Αλ Τζαζίρα. «Είναι λάθος. Δεν μπορούμε να έχουμε το Αλ Τζαζίρα στη χώρα και να βάζουν εμένα στη φυλακή επειδή είμαι ποιητής», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι δεν επιτράπηκε στον αλ Αζάμι να είναι παρών στη δίκη του.

Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε τη λύπη της επειδή το Κατάρ, «που θέλει να εμφανίζεται διεθνώς ως χώρα που υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, παρασύρεται σε κάτι που μοιάζει με κατάφωρη παραβίαση αυτού του δικαιώματος».

Σύμφωνα με την οργάνωση η σύλληψη του αλ Αζάμι τον Νοέμβριο του 2011 έγινε αφού δημοσίευσε ένα ποίημα με τον τίτλο «Γιασεμί», το σύμβολο της τυνησιακής εξέγερσης τον Ιανουάριο του ίδιου έτους που οδήγησε στην έκρηξη της Αραβικής Άνοιξης. Στο ποίημα αυτό υπάρχει ο στίχος «Είμαστε όλοι Τυνησία απέναντι στην καταπιεστική ελίτ». Ο αλ Αζάμι δεν ενθάρρυνε την ανατροπή κάποιου συγκεκριμένου καθεστώτος, τόνισε ο συνήγορός του.

«Προσβλητικοί» θεωρήθηκαν επίσης οι στίχοι: «Αν οι σεΐχηδες δεν μπορούν να αποδώσουν δικαιοσύνη, τότε ν' αλλάξουμε την εξουσία και να την δώσουμε στην ωραία γυναίκα» ενώ σε ένα άλλο σημείο ο αλ Αζάμι επιτίθεται σε έναν άλλο ποιητή κατηγορώντας τον ότι «είναι με τους σεΐχηδες και παίζουν playstation».