Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Άνοιξε το δημαρχείο Λάρισας μετά από 35 ημέρες κατάληψης

Άνοιξε χθες το Δημαρχείο της Λάρισας και οι δημοτικές υπηρεσίες ξεκίνησαν να λειτουργούν κανονικά, μετά από 35 περίπου ημέρες κατάληψης. Από τη Δευτέρα όμως αρχίζει τριήμερη απεργία που θα οδηγήσει πάλι σε λουκέτο.
Η διοίκηση του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων αποφάσισε να...


αναστείλει τη γενικευμένη κατάληψη Δημαρχείου-Αμαξοστασίου-Φυτωρίου και να διατηρήσει κλειστό μόνο το Γραφείο Προσωπικού μπλοκάροντας έτσι την αποστολή στοιχείων των εργαζομένων στο υπουργείο που επιμένει στο σχέδιο των διαθεσιμοτήτων. Όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα λειτουργούν κανονικά, η Καθαριότητα ξεκίνησε από τη νυχτερινή βάρδια προχθές. Ωστόσο επειδή έχουν ήδη εκφραστεί αντιρρήσεις από υπαλλήλους που επιμένουν στη σκληρή γραμμή της κινητοποίησης, συμφωνήθηκε να αποφασίζεται τα πρωινά από τους συγκεντρωμένους έξω από το Δημαρχείο εάν θα γίνει ξανά συνολική κατάληψή του. Άλλωστε η Ομοσπονδία ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει αποφασίσει να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις με καταλήψεις ανάλογα με το πώς κρίνει πρόσφορο το κάθε σωματείο.

Η ΠΟΕ –ΟΤΑ έχει εξαγγείλει επίσης 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ για την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, στις οποίες θα συμμετέχει κανονικά και το σωματείο της Λάρισας. Έτσι από την ερχόμενη εβδομάδα το Δημαρχείο και οι υπηρεσίες θα ξανακατεβάσουν ρολά, τουλάχιστον επί τριήμερο.

Και ενώ στη Λάρισα, στο κέντρο αλλά κυρίως στις συνοικίες έχουν συσσωρευτεί σε λόφους 2-3.000 τόνοι σκουπιδιών, είναι δύσκολο να εργαστεί η Υπηρεσία Καθαριότητας σε υπερεντατικούς ρυθμούς-όπως συνέβαινε άλλες εποχές με τη λήξη πολυήμερων απεργιών. Και τούτο διότι δεν επιτρέπεται πλέον η χορήγηση υπερωριών και επιπλέον νυχτερινών, καθώς αυτή τη φορά δεν θα εγκριθεί η σχετική δαπάνη από τον Επίτροπο.

Εντούτοις, ενδέχεται να βρεθεί φόρμουλα υπερεργασίας εάν υπάρξει σχετική απόφαση της δημοτικής αρχής που να αιτιολογεί έκτακτη ανάγκη. Υπ' αυτούς τους όρους δεν είναι εφικτό να καλυφθούν αυτή τη φορά τα χαμένα λόγω της κινητοποίησης μεροκάματα των υπαλλήλων. Από το σωματείο εκτιμούν ότι στους λογαριασμούς μισθοδοσίας θα υπάρξει για τον Δεκέμβριο μηδενική εισροή, ίσως και αρνητική προκειμένου να ισοφαριστεί ο Νοέμβριος που είχε πληρωθεί κανονικά. Προφανώς οι δημοτικοί υπάλληλοι αναμένεται να κάνουν φέτος «μαύρα Χριστούγεννα» εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαλλαξίας. Άγνωστο παραμένει εάν υπήρξαν σχετικές διαπραγματεύσεις του σωματείου με τον δήμαρχο για απάλυνση του προβλήματος και σε ποια κατεύθυνση προσανατολίζεται αυτός.

Ιδιαίτερο πρόβλημα ανακύπτει ενδεχομένως και με τους πενταμηνίτες των οποίων η απασχόληση διέπεται από ιδιαίτερο καθεστώς. Ανάλογα με την ειδικότητά τους, άλλοι εξ αυτών εργάστηκαν την περίοδο της κινητοποίησης και άλλοι όχι καθώς εμποδίστηκαν από τις καταλήψεις του συλλόγου των μονίμων υπαλλήλων.