Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Tην Παρασκευή κατατίθεται το «μίνι» φορολογικό

Την Παρασκευή θα κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης στην τρόικα ότι θα κατετίθετο την Τρίτη. Την απόφαση έλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, καθώς...


παραμένουν ανοικτά ορισμένα ζητήματα που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί την προσεχη Πέμπτη στο Eurogroup που πρόκειται να αποφασιστεί η εκταμιευση της δόσης «μαμούθ» των περίπου 34 δισ. ευρώ και μαζί του θα έχει το φορολογικό νομοσχέδιο ώστε να το παρουσιάσει στους εταίρους και να ανάψουν το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η ψήφισή του.

Μόλις ο υπουργός Οικονομικών λάβει το πράσινο φως από την Τροικα και τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ θα το καταθέσει την επόμενη ημέρα στη Βουλή.

Ενα από τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά είναι η φορολογια των τόκων των καταθέσεων (αν θα είναι 15% ή 17,5% που ζητάει η ΔΗΜΑΡ), αν θα υπάρξει ανώτατος συντελεστής 45% στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ και αν θα υπάρξει βελτίωση της φορολογικής κλίμακας των ελεύθερων επαγγελματιών.

Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της συλλογής αποδείξεων. Με ποιον τρόπο δηλαδή θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι απο την συγκέντρωση αποδείξεων. Αυτό διότι από 1η Ιανουαρίου με το νέο φορολογικό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το νέο καθεστώς για τις αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών.

Σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες τελικά θα φορολογηθούν με ξεχωριστή κλίμακα από τους μισθωτούς χωρίς αφορολόγητο και χωρίς την πρόσθετη έκπτωση των 1.950 ευρώ. Η κλίμακα για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων θα προβλέπει φορολογική συντελεστή 26% για ετήσια ειοσοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του τέλους αυτή θα γινει από το 2013 και θα καταβληθεί το 2014, ενώ το επόμενο έτος θα πληρώσουν όλοι ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες τα 500 ευρώ που ισχύουν και φέτος.

Με χαμηλό φορολογικό συντελεστή 13% για ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν οι νέοι επαγγελματίες, ενώ όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» θα εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος του 2014 και θα φορολογηθούν ως μισθωτοί με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.