Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

«Θα πεταχτούν 50 δισ. σαν μαρουλόφυλλα χάριν των τραπεζιτών»

Σφοδρή κριτική για την πολιτική που ακολουθεί σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αγορά κινητών αξιών, δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Κατά την επί της αρχής....


συζήτηση του νομοσχεδίου για Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα πως προχωρά σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, «πετώντας 50 δισ. σαν μαρουλόφυλλα χάριν των τραπεζιτών».

«Αληθεύει πως πάτε να θεσπίσετε αναβαλλόμενο φόρο; Χωρίς τεκμηρίωση και μελέτη, τινάζετε στα ύψη τις τιμές για την επαναγορά των ομολόγων. Σας εκβιάζουν οι τραπεζίτες και τους δίνετε τα πάντα για να συμβάλλουν στην επαναγορά. Υποτίθεται πως η επαναγορά γίνεται για να μειωθεί το χρέος, όχι για να ικανοποιηθούν οι τραπεζίτες για ομόλογα που δεν αξίζουν! Δεν θα καθορίσετε εσείς τις τιμές!», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών ο κ. Λαφαζάνης.

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς επισήμανε πως «οι τραπεζίτες έχουν ήδη πάρει τα μισά κεφάλαια, θα πάρουν και άλλα 23,5 εκατ. ευρώ υπό μορφή ομολόγων και δεν έχουν ακόμη έρθει οι όροι».

Οι ΟΣΕΚΑ (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες) μπορούν να επενδύουν πλέον και σε εξωχρηματιστηριακά παράγωγα -κάτι που είναι επικίνδυνο για τα ασφαλιστικά ταμεία που επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Σαμοΐλης.

Απαντώντας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Το νομοσχέδιο ενσωματώνει ευρωπαϊκές Οδηγίες, που έχουν περάσει ήδη σε επίπεδο συζήτησης από τις κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν είστε ευρωπαϊκά προσανατολισμένοι, τι θα κάνετε; Θα καταψηφίζετε τις Οδηγίες;».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε πως οι ΟΣΕΚΑ είναι μια μορφή επενδύσεων ιδιαίτερα ελκυστική για την προσέλευση κεφαλαίων στην Ελλάδα. Ανέφερε, μάλιστα, πως η αρχική Οδηγία για τις ΟΣΕΚΑ έχει τροποποιηθεί επανειλημμένα και αυτό που εισάγεται με το νομοσχέδιο είναι ο συντονισμός των εθνικών νομοθεσιών, ώστε να ισχύουν κοινοί κανόνες εποπτείας στα κράτη-μέλη, να καθίσταται ομοιόμορφη η προστασία των ομολογιούχων, να διευκολύνεται η ανεμπόδιστη κυκλοφορία των μεριδίων και να ρυθμιστούν αδυναμίες που διαπιστώθηκαν κατά την κρίση του 2007-8, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διασυνοριακή λειτουργία της αγοράς.

«Επιτρέπουμε σε Έλληνες επενδυτές να επενδύουν μέσω ελληνικών ΑΕΔΑΚ (Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Ανώνυμων Κεφαλαίων) και αποτρέπουμε τη φυγή επενδύσεων στο εξωτερικό. Επιτρέπουμε και σε ελληνικές ΑΕΔΑΚ να διαχειρίζονται μερίδια ΟΣΕΚΑ σε άλλες χώρες», προσέθεσε από πλευράς του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Προώθηση της ασφάλειας δικαίου μέσω της ενσωμάτωσης των Οδηγιών και διευκόλυνση της άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων για τις μικρότερες εταιρείες, διαπίστωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, ανέφερε ότι «οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων έρχονται στην ελληνική αγορά χωρίς κανένα περιορισμό» και ζήτησε την συγχώνευση όλων υπερχρεωμένων τραπεζών σε μία κρατική.

Το ΚΚΕ, δια του Νίκου Καραθανασόπουλου, δήλωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, εκτιμώντας πως δεν μπορούν να υπάρξουν ρυθμίσεις χρηστής διαχείρισης, δημοκρατικής λειτουργίας και διαφάνειας στη Χρηματαγορά.

Τέλος, η Ασημίνα Ξυροτήρη, βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, υποστήριξε ότι οι υπό ενσωμάτωση Οδηγίες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα περιοριστικό λειτουργικό πλαίσιο για τα αμοιβαία κεφάλαια, που διογκώθηκαν υπέρμετρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συνεπεία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης.