Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ελληνικά αρχαία έργα «ταξιδεύουν» σε έκθεση στη Μασσαλία

Στην έκθεση «Μεσόγειος. Από τις μεγάλες πόλεις του χθες στους ανθρώπους του σήμερα», που θα πραγματοποιηθεί στη Μασσαλία στο πλαίσιο της ανακήρυξης της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2013, θα συμμετάσχει και η Ελλάδα με....


έξι αρχαία έργα κι ένα εκμαγείο. Πρόκειται για τέσσερα όστρακα οστρακισμού του 5ου αι. π. Χ., δύο χάλκινες δικαστικές ψήφους του 4ου αι. π. Χ. κι ένα εκμαγείο τμήματος κληρωτηρίου, όλα από το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, τα οποία θα «ταξιδέψουν» στη γαλλική πόλη και με τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η έκθεση, που θα διαρκέσει από 12 Ιανουαρίου ως 18 Ιουνίου 2013, έχει σκοπό να αναδείξει τις ναυτικές σχέσεις μεταξύ των μεσογειακών πολιτισμών, ενώ σημείο - κλειδί της αποτελεί ένας επινοημένος σύγχρονος Οδυσσέας, ο οποίος ταξιδεύει σε διάφορα λιμάνια, όσα και οι ενότητες. Μέσα από τα αντικείμενα, που θα εκτεθούν, θα παρουσιαστούν τα λιμάνια - σταθμοί σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και ταυτόχρονα ένα θεματικό βίντεο θα προβάλλει τη σύγχρονη ζωή στην αντίστοιχη πόλη.

Αρχίζοντας από την Τροία, ο σύγχρονος ήρωας -σύμβολο όλων των θαλασσινών- ταξιδεύει με ένα παραδοσιακό μασσαλιώτικο καραβάκι και συνεχίζει στην Τύρο και στην Καρχηδόνα, όπου οι πληροφορίες αφορούν στον φοινικικό «εξωστρεφή» αποικισμό (10ος - 8ος αι. π. Χ.), ενώ το σύγχρονο βίντεο αναφέρεται στη Βηρυτό του σήμερα, καθώς και στην «Αθήνα του Περικλή: Μια δημοκρατία της θάλασσας (5ος αι. π.Χ.)», όπως τιτλοφορείται η 3η ενότητα, η οποία εκτός από αντικείμενα που «μιλούν» για τη θεά Αθηνά, τον Περικλή και τη δημοκρατία της θάλασσας, περιλαμβάνει επίσης ένα βίντεο για τη σημερινή Αθήνα και τη ζωή των νέων την εποχή της κρίσης.

Στην τέταρτη ενότητα «Η Αλεξάνδρεια των Πτολεμαίων: Η ουτοπία της παγκόσμιας γνώσης (4ος-3ος αι. π.Χ.)», ο ήρωας περνά από την κοσμοπολίτικη αιγυπτιακή πόλη, το δε βίντεο «διηγείται» τη ζωή μιας γυναίκας σε ισλαμική χώρα. Ακολουθούν η Ρώμη (1ος -3ος αι. μ.Χ.») και η προβολή βίντεο για τη ζωή μιας γυναίκας στην «μπερλουσκονική» Ιταλία, η Κόρδοβα και τα λιμάνια της (9ος-11ος αι. μ.Χ.), με στοιχεία για τη μετάδοση της γνώσης από την Ανατολή στη Δύση, την Αστρονομία, την Ιατρική και τη Γεωγραφία, καθώς και ένα «Ανέφικτο ταξίδι», όπως τιτλοφορείται η 7η ενότητα, η οποία παρουσιάζει ένα βίντεο-εγκατάσταση της γάλλο-μαροκινής καλλιτέχνιδος Bouchra Khalili.

Η Βενετία της περιόδου από τον 12ο ως τον 15ο αιώνα, η Γένοβα του 16ου αιώνα, η Κωνσταντινούπολη του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, το Αλγέρι, η Τύνιδα και η Τρίπολη του 16ου και 17ου αιώνα και η Μασσαλία του 19ου αιώνα, συμπληρώνουν τους σταθμούς, στη δε τελευταία ενότητα, που φέρει τον τίτλο «Τα εμπορεύματα φεύγουν, οι άνθρωποι μένουν», παρουσιάζονται έργα του Βρετανού φωτογράφου Brian Griffin.