Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Προχωρά το πρόγραμμα εξυγίανσης των ισπανικών τραπεζών

Τέσσερις μικρές ισπανικές τράπεζες θα βρεθούν ενώπιον μίας μείωσης κατά τρία τέταρτα των κεφαλαιακών αναγκών τους όταν θα μεταφέρουν το αβέβαιο κατασκευαστικό και στεγαστικό ενεργητικό τους στην «κακή τράπεζα» της...


χώρας, υποστηρίζουν πηγές με γνώση της διαδικασίας. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ ενέκρινε την πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών, που προβλέπει την χορήγηση 37 δισεκ. ευρώ στις κρατικοποιημένες Banco de Valencia, Bankia, Catalunya Banc, NCG Banco και από ένα ταμείο 2,5 δισεκ. ευρώ για την ίδρυση της νέας «κακής τράπεζας».

Τον Σεπτέμβριο μία ανεξάρτητη μελέτη για το ισπανικό τραπεζικό σύστημα υπολόγισε στα 6,2 δισεκ. ευρώ το έλλειμμα για άλλες τέσσερις τράπεζες--τη Banco Mare Nostrum, τη CEISS, την CAJA 3, και τη Liberbank--οι οποίες βρίσκονται σε πτωτική πορεία.

Την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος είχε δηλώσει πως αυτά τα τέσσερα ιδρύματα οφείλουν να μειώσουν σημαντικά τις κεφαλαιακές ανάγκες τους στο 1,5 δισεκ. ευρώ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο κάλυψης του συνόλου των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Η μεταφορά του τοξικού τους στεγαστικών ενεργητικών στην 'κακή τράπεζα' θεωρείται κομβικής σημασίας για την μείωση των κεφαλαιακών τους αναγκών και για να καταστούν οι δύο μικρότερες εξ αυτών --η CEISS και η Caja3-- πιο ελκυστικές στους αγοραστές, δήλωσε πηγή προσκείμενη στον «φάκελο τράπεζες».

Η ΒΜΝ, συνολικού ενεργητικού 70 δισεκ. δολαρίων και η Liberbank, με ενεργητικό 53 δισεκ., ευελπιστούν να παραμείνουν ανεξάρτητες, είπε μια άλλη πηγή με πληροφόρηση από τα δύο τραπεζικά ιδρύματα.

Ενώ η Liberbank δεν αναμένει κρατική βοήθεια, τα σχέδια της ΒΜΝ περιλαμβάνουν ωστόσο μία προσωρινή κρατική κεφαλαιακή ενίσχυση--η οποία όμως δεν προβλέπεται να έχει κατάληξη να περιέλθει η πλειοψηφία των μετοχών της στο κράτος, όπως υποστήριξε πηγή προσκείμενη στην τράπεζα.

Η τράπεζα Ibercaja βρίσκεται σε συνομιλίες με την Caja 3 για την εξαγορά της, με ενεργητικό περίπου 20 δισεκ. δολάρια, σε περίπτωση που εγκριθούν τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίησή της, ενώ αντίστοιχα η Unicaja έχει εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της CEISS, με ενεργητικό περίπου 45 δισεκ. ευρώ.

Παρά ταύτα, οι αναλυτές θεωρούν ότι χρήζει καλλίτερης επεξήγησης η σκέψη για δραστική μείωση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών αυτών: «φαντάζει υπεραισιόδοξο πως οι τράπεζες θα μπορέσουν να μειώσουν τόσο δραστικά τις ανάγκες τους. Βασικά αυτές βασίζονται στην κακή τράπεζα ως κύριο στοιχείο για τη μείωση του λογαριασμού» που θα κληθούν να πληρώσουν, δήλωσε ο αναλυτής της χρηματιστηριακής Espirito Santo Χουάν Πάβλο Λόπεθ.

Μία ελάττωση στο 1,5 δισεκ. ευρώ της βοήθειας στις τράπεζες με μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες θα μειώσει στα 41 δισεκ. ευρώ τις συνολικές ανάγκες της Ισπανίας για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα.

Τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων αυτών μικρότερων τραπεζών θα εγκριθούν από την Τράπεζα της Ισπανίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Δεκεμβρίου.