Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Νέα δυναμική αποκτά η Παλαιστινιακή Αρχή

Αναβαθμισμένες δυνατότητες σε διεθνές νομικό επίπεδο αποκτά η Παλαιστινιακή Αρχή μετά την απόφαση-σταθμό της Πέμπτης από τον ΟΗΕ να της παραχωρήσει θέση κράτους-παρατηρητή. Πλέον, οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να προσφύγουν στο....


Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον του Ισραήλ, όμως δεν θα το κάνουν παρά μόνο αν δεχτούν επίθεση.

Για το διαπραγματευτικό αυτό όπλο μίλησε χθες ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. «Έχουμε πλέον το δικαίωμα να προσφύγουμε στο ΔΠΔ αλλά δεν θα το κάνουμε τώρα, ούτε στο μέλλον, παρά μόνο σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης», είπε ο Αμπάς μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ζήτησε επίσης να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και ταυτόχρονα να σταματήσει η τακτική του εποικισμού εκ μέρους των Ισραηλινών. «Το έχω πει χίλιες φορές ότι θέλουμε να ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε (...) όμως υπάρχουν τουλάχιστον 15 αποφάσεις του ΟΗΕ που χαρακτηρίζουν παράνομο τον εποικισμό και τον θεωρούν εμπόδιο για την ειρήνη (...). Γιατί (οι Ισραηλινοί) δεν σταματούν τον εποικισμό;» τόνισε.

Δυσφορία από τις ΗΠΑ για τους νέους εποικισμούς

Στο κρίσιμο ζήτημα των εποικισμών, ο Λευκός Οίκος κατέστησε την Παρασκευή σαφές ότι το σχέδιο της κυβέρνησης του Ισραήλ για επέκταση των εποικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη είναι «αντιπαραγωγικό» και καθιστά δυσκολότερη την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

«Επαναλαμβάνουμε την μακροχρόνια αντίθεσή μας στους εποικισμούς και στις κατασκευές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στις ανακοινώσεις» περί αυτών, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βίτορ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Ισραήλ σχεδιάζει να ανεγείρει χιλιάδες νέες κατοικίες για εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, είπε νωρίτερα ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, αψηφώντας την ψηφοφορία του ΟΗΕ που αναγνώρισε την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους.
Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η συντηρητική κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε άδεια για την ανέγερση 3.000 κατοικιών.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι αντιπαραγωγικές και καθιστούν δυσκολότερο να ξαναρχίσουν άμεσες διαπραγματεύσεις ή να επιτευχθεί μια λύση δύο κρατών», είπε ο Βίτορ. «Οι άμεσες διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να είναι ο στόχος μας και ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να κάνουν βήματα ώστε (αυτό) να επιτευχθεί ευκολότερα».

Ο Καναδάς ανακαλεί τους διπλωμάτες από Ισραήλ, Παλαιστίνη και ΟΗΕ

Η κυβέρνηση του Καναδά -η οποία τάχθηκε εναντίον της διαδικασίας χορήγησης καθεστώτος κράτους-μη μέλους του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη, δηλαδή της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους, στην ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση- ανακοίνωσε ότι ανακαλεί προσωρινά για διαβουλεύσεις τους επικεφαλής των καναδικών διπλωματικών αποστολών στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στο Ισραήλ και στις υπηρεσίες του Οργανισμού σε Νέα Υόρκη και Γενεύη για να εκφράσει με τον τρόπο αυτό την «διαμαρτυρία» της για την επιτυχία της παλαιστινιακής πρωτοβουλίας.

Ο Καναδάς ήταν ένα από τα εννέα κράτη που ψήφισαν κατά. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBC, ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπέιρντ είπε ότι πλέον «θα επανεξεταστεί ολόκληρο το φάσμα της διμερούς σχέσης» με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Μπέιρντ πρόσθεσε ότι θέλει να ενημερωθεί από τους διπλωμάτες για τις εξελίξεις ώστε «να μπορέσουμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά (. . .) στη νέα πραγματικότητα» που διαμορφώνεται.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Καναδά επισήμανε επίσης πως η κυβέρνησή του θεωρεί ότι η «μονομερής ενέργεια» της αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους «δεν συμβάλλει» στην ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή και κάλεσε το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Υπήρχαν φήμες πως ο Καναδάς θα ζητούσε από την Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στην Οτάβα να αποχωρήσει, ή ότι θα διέκοπτε τη βοήθεια των 300 εκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπει να παράσχει στους Παλαιστίνιους την επόμενη πενταετία.

Ο Καναδός ΥΠΕΞ στην συνέντευξή του στο CBC εμφανίστηκε να διαψεύδει τις φήμες αυτές, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του εκτιμά τη σχέση και το διάλογο με την Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία.

«Μερικές φορές οφείλεις να συνεργάζεσαι με ανθρώπους με τους οποίους διαφωνείς», είπε ο Μπέιρντ. «Αυτή είναι η φύση της διπλωματίας, η φύση της δουλειάς μου». Τόνισε ότι δεν προτίθεται να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις του Καναδά με την Παλαιστινιακή Αρχή, παρότι επέκρινε την «μαχητική» ομιλία του προέδρου της ΠΑ, Μαχμούντ Αμπάς στον ΟΗΕ χθες, επισημαίνοντας ότι δεν είχε «συμφιλιωτικό τόνο».