Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Αν οι αποκρατικοποιήσεις αποτύχουν; Νέα μέτρα και περικοπές

ΠΟΣΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ;;
Με άσχημες ειδήσεις έρχεται ο τελευταίος μήνας του χρόνου αφού η Κομισιόν δεν αποκλείει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα αν δεν υλοποιηθούν με τον....


ενδεδειγμένο ρυθμό οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων. Την ίδια στιγμή, το άγχος για την τρικομματική κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη είναι να προχωρήσουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να εισπραχθούν 2,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2013, γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί 1 δισ. που σημαίνει και πάλι νέα μέτρα. Η Κομισιόν, στο προσχέδιο έκθεσής της που επικαιροποιήθηκε με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και δεν αποκλείει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 4 δισ. ευρώ στη διετία 2015-2016. Το προσχέδιο έχει ημερομηνία 27 Νοεμβρίου και αναφέρει ότι ο στόχος για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 ίσως δεν επιτευχθεί αν δεν υλοποιηθούν με τον ενδεδειγμένο ρυθμό οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων.

Μεταξύ άλλων, το προσχέδιο αναφέρει ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων απευθύνεται και στους κατόχους ομολόγων 4 δισ. ευρώ, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στο PSI. Αναφέρεται επίσης πως οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα 15 δισ., ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία ομόλογα 8 δισ. ευρώ. Επίσης, επισημαίνει τον κίνδυνο που υπάρχει για την περίοδο μετά το 2022 καθώς η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες λήξεις, οι οποίες εκτιμάται πως θα μπορούσαν να δυσχεράνουν την έξοδό της στις αγορές. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βάλει μπροστά τη «μηχανή της ανάπτυξης», όπως είπε προχθές, και ζητεί να ξεκινήσουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις.

Αν οι αποκρατικοποιήσεις «κολλήσουν», τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών στο 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε. Ετσι, αν από τις αποκρατικοποιήσεις δεν εισπραχθούν τα 2,6 δισ. ευρώ, αλλά 1,6 δισ. ευρώ, τότε θα πρέπει να βρει 500 εκατομμύρια, το μισό δηλαδή του 1 δισ. ευρώ που δεν εισπράχθηκε. Αυτά θα πρέπει να αποφασιστούν τον Μάρτιο και θα βρεθούν ως εξής: 25.000 υπάλληλοι του Δημοσίου θα μπουν στη νέα διαθεσιμότητα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, θα μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, θα γίνουν αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (η μία τον Ιανουάριο και η άλλη τον Μάρτιο), ενώ δεν αποκλείεται να ξεκινήσει νέος γύρος συζητήσεων για τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Το ταμείο αποκρατικοποιήσεων ξεκινά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ (αφορά την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, το οποίο αναμένεται να αποφέρει 500 έως 700 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία) και της ΔΕΠΑ, ενώ σειρά θα πάρουν η ΔΕΣΦΑ και τα Κρατικά Λαχεία. Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα ξεκινήσει η πώληση του 90% των ΕΛ.ΤΑ. και αμέσως μετά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προβλέπει την πώληση της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, των Ελληνικών Πετρελαίων, την αποκρατικοποίηση μέρους της ΔΕΗ και φυσικά την παραχώρηση δέκα μεγάλων λιμανιών σε ιδιώτες. Παράλληλα, θα προωθηθούν προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία, όπως η ΕΛΒΟ, η ΛΑΡΚΟ και ο ΟΔΙΕ.


Συντριπτικό «ναι» από τους Γερμανούς

Στο μεταξύ, την έγκρισή τους, όπως αναμενόταν, έδωσαν οι Γερμανοί βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα. Υπερψήφισαν 473 βουλευτές, καταψήφισαν 100 και απείχαν 11. Η συζήτηση που προηγήθηκε έγινε σε υψηλούς τόνους, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τονίζει: «Ελληνική χρεοκοπία θα προκαλούσε τη διάσπαση της ευρωζώνης».