Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

H τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο παχαίνει τα παιδιά

Μια νέα αμερικανική έρευνα αποκάλυψε ότι τα παιδιά που βλέπουν τηλεόραση περισσότερο από δυο ώρες την ημέρα αλλά και εκείνα που έχουν τηλεόραση στο δωμάτιό τους είναι....


πολύ πιθανό να γίνουν πασύσαρκα. Επιστήμονες από το Βιοϊατρικό Ερευνητικό Κέντρο Pennington του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα διερεύνησαν τη σχέση ανάμεσα στην ύπαρξη τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο και της παχυσαρκίας. Με βάση τα δεδομένα η παρακολούθηση τηλεόρασης έχει συσχετιστεί με την παχυσαρκία. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 369 παιδιά και εφήβους ηλικίας 5-18 ετών μεταξύ του 2010 και 2011.

Τα παιδιά με συσκευή στο δωμάτιό τους βλέπουν περισσότερες ώρες τηλεόραση, έχουν περισσότερο λιπώδη ιστό και μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που δεν είχαν τηλεόραση στο δωμάτιό τους. Επίσης όσοι είχαν τηλεόραση στο δωμάτιό τους καθώς και όσοι παρακολουθούσαν τηλεόραση περισσότερο από δυο ώρες την ημέρα είχαν δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν τα υψηλότερα επίπεδα λιπώδους ιστού.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι παρατήρησαν έναν ισχυρότερο συσχετισμό μεταξύ της ύπαρξης τηλεόρασης στο δωμάτιο και της παχυσαρκίας συγκριτικά με την τηλεθέαση (π.χ. στο σαλόνι) και την παχυσαρκία. Επισημαίνουν επίσης ότι η τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο μπορεί να διαταράξει και άλλο τις συνήθειες ενός παιδιού π.χ., μειώνοντας τις ώρες ύπνου και κάνοντάς το να χάνει γεύματα στο οικογενειακό τραπέζι.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Preventive Medicine.

Πηγή: vita