Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Γιούνκερ: «H ιταλοϊσπανική λύση μπορεί να ισχύσει και για την Ελλάδα»

H ιταλο-ισπανική λύση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν μπορεί μεν να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας έχει ενταχθεί σε καθεστώς μνημονίου, αλλά αν η Ελλάδα βρεθεί σε μια ανάλογη θέση με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας τότε βέβαια η λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, τονίζει σε....


αποκλειστική του συνέντευξη στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εκφράζει επίσης την πεποίθηση «ότι η αυστηρότητα στον προϋπολογισμό θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα», αλλά καθιστά σαφές πως «δεν έχουμε το δικαίωμα να προκαλέσουμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση αν η απόφαση της Συνόδου για την Ισπανία και την Ιταλία αναφορικά με την ανακεφαλαίωση Τραπεζών μπορεί να ισχύσει και για την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε:

«Η ιδιαιτερότητα των πτυχών του Προγράμματος που αποφασίσαμε για την Ισπανία και την Ιταλία διαφοροποιείται από την Ελλάδα που είναι μια χώρα που έχει ενταχθεί σε Πρόγραμμα (Μνημόνιο), ενώ η Ισπανία και η Ιταλία πληρούν τις προϋποθέσεις που τέθηκαν για τη δημοσιονομική τους εξυγίανση και a priori η ιταλο-ισπανική λύση δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα».

Ερωτηθής ο κ. Γιούνκερ «αν η φράση για «similar cases» (σ.σ.: ομοειδείς περιπτώσεις) δεν αφήνει περιθώρια να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα», απάντησε:

«Αν η Ελλάδα μπορέσει να βρεθεί σε μια ανάλογη θέση με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας, τότε βέβαια η λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα».

Τέλος, σε ερώτηση «οι Έλληνες πολίτες αναρωτιούνται ωστόσο -το έχετε επισημάνει και εσείς- αν αυτό το Πρόγραμμα της λιτότητας θα έχει τέλος κάποια στιγμή, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου σύμφωνα με την ert.gr, τόνισε:

«Πιστεύω ότι η αυστηρότητα στον προϋπολογισμό θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα, διότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξυγιάνει οπωσδήποτε τα δημόσια οικονομικά, θα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και την αδυναμία της Ελλάδας.

Αυτό σημαίνει -και δεν αγνοώ ότι οι συνθήκες διαβίωσης κυρίως για εκείνους με χαμηλά εισοδήματα όπου γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να ζήσουν- ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτή την κατάσταση. Δεν έχουμε το δικαίωμα να προκαλέσουμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα».